Podaj wartości parametru a
matematyka xdd: Podaj wartości parametru a, dla których reszta z dzielenia wielomianu w(x)= x3+ax−3 przez
dwumian:
a)x+2 jest równa 5
b)x−3 jest równa 1
4 paź 18:06
Saizou : a) W(−2)=5
b) W(3)=1
4 paź 18:07
Eta:
a) W(−2)=5 ⇒ (−2)3+2a−3=5 ⇒ a=.......
b) W(3)=1 ⇒ 33+3a−3=1 ⇒a=..........
4 paź 18:11
matematyka xdd: i co dalej
4 paź 18:12
Eta:
Jak to co?

..... wyznacz "a"
4 paź 18:13
Nienor: Układ równiań i liczysz, liczysz....
4 paź 18:13
Saizou : jaki układ

, są to zwykłe równania
4 paź 18:14
matematyka xdd: 2a=27+3−5

?
4 paź 18:14
Eta:
4 paź 18:14
Eta:
a) chochlik .... sorry

(−2)
3−2a−3=5 ⇒
4 paź 18:16