Oblicz wartość bezwzględną:
Danthee: Oblicz wartość bezwzględną:
√8−2√15 − √√57 − 12√15 = √5 − 2√15 + 3 − ?
Co dalej? Ktoś pomoże podobnym sposobem?
4 paź 18:04
Nienor: Nie wiem o co chodzi w zadaniu. Wyjść z pierwiastka?
4 paź 18:07
Saizou : podpowiedź pierwsza
2√a2=lal
4 paź 18:09
Mada666: Może pod pierwiastkami da się wzory skróconego mnożenia rozpisać, żeby był kwadrat sumy albo
różnicy, w tedy będzie wartość bezwzględna
4 paź 18:10
Danthee: Polecenia do tego zbytnio nie mam.
Mogę Ci podać przykład, który zrobiłem wcześniej, a chodzi o to samo.
√6−2√5 + √14−6√5 = √5−2√5+1 + √5−6√5+9= √(√5−1)2 + √(√5 − 3)2 =
|√5−1| + |√5 − 3|= √5 −1+3−√5=2
4 paź 18:18
Danthee: Przepraszam, że tak długo, ale się pomyliłem jak to przepisywałem. Ogólnie znam sposób, tylko
nie wiem jak ten drugi pierwiastek rozłożyć.
4 paź 18:19
Godzio:
8 − 2√15 = √52 − 2√3 * √5 + √32 = (√5 − √3)2
Więcej nie rozszyfruje bo wątpię, żeby to było dobrze przepisane
4 paź 18:23
Danthee: Jest dobrze przepisane. Pierwszy nawias rozłożyłem na kwadrat różnicy. Nie mogę sobie poradzić
z drugim.
4 paź 18:25
Godzio: Tam jest √57 pod pierwiastkiem ?
4 paź 18:26
Danthee: Tak. Pierwiastek z 57.
4 paź 18:30
Rodney: nie wiem czy wiesz, ale
√57−12
√15 jest mniejsze od zera, wiec cos musi byc nie tak skoro to
jest pod pierwiastkiem
4 paź 18:34
Danthee: To jest przykład z tablicy, więc nawet nie wiem z jakiego zbioru to jest. Może profesor źle
napisał. A gdyby było samo 57 to by wyszło?
4 paź 18:36
Rodney: nie wiem, ale samo 57−12
√15 przynajmniej nie jest liczba ujemna

ogolnie zakladajac, ze to
jest ze wzoru (a−b)
2 to zauwazmy co mamy...
a
2+b
2=57
−2ab=−12
√15
ab=6
√15=
√540
rozkladamy to co mamy pod pierwiastkiem na czynniki pierwsze
2*2*3*3*3*5
i gdzies tutaj szukalbym naszego a i b

no i ja dopasowalem wynik taki, ze
a =
√2*2*3 =
√12
b =
√3*3*5 =
√45
4 paź 18:47
Rodney: oczywisie √12 = 2√3 oraz √45 = 3√5
4 paź 18:50
Danthee: Dzięki wielkie
4 paź 19:01