funkcja wykładnicza trygonometria parametr
Aro: Dla jakich wartości parametru p∊R równanie 4sinx+1 − 1 = p , nie ma rozwiązań
rzeczywistych?
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
8 maj 14:01
kamil: sprobuje
8 maj 14:13
kamil: sinx∊<−1;1>, czyli rownanie sinx +1 ma rozwiazania nalezace do przedzialu <0;2>, czyli
najmniejsza wartosc tej funkcji to 40−1=p czyli p=o
a najwieksza to 42−1=p czyli p=7 czyli suma sumarum dla p∊<0,7> sa rozwiazania
a dla p∊(−∞,0)u(7,+∞)−brak rozwiazan
8 maj 14:16
Aro: Dzięki wielkie
8 maj 14:36
Bogdan:
y = 4
sin(π/2) + 1 − 1 = 4
2 − 1 = 15
oraz y = p, weźmy p = 15 (y = p jest prostą będącą wykresem funkcji stałej)
Jest więc rozwiązanie dla p = 15, co nie zgadza się z podanym rozwiązaniem,
że dla p ∊ (7, +
∞) nie ma rozwiązań.
8 maj 15:20