Liczby zespolone
Święty: Witam.
Mógłby ktoś podać wskazówkę do łatwego równania?
_
2z + (3−i)z = 5 + 4i
Oczywiście świat liczb zespolonych, a drugie z jest sprzężone

Pozdrawiam
4 paź 17:47
Krzysiek: z=x+yi
z(sprzężone) =z−yi
wstaw do równania i rozwiąż uklad równań porównując części urojone i rzeczywiste
4 paź 17:48
Godzio:
Może przemnóż obustronnie przez z ≠ 0, a żeby mieć pewność na końcu sprawdź czy rozwiązania są
rzeczywiście rozwiązaniami
4 paź 17:49
Godzio: A w sumie to co napisałem bez sensu, bo
_
z * z = |z|
2 , a to nic nie daje
4 paź 17:50
Święty: Zrobiłem jak podpowiedział Krzysiek i wyszedł mi dobry wynik.
Dziękuję!
4 paź 18:01
Krzysiek: Mam nadzieję, że nie zrobiłeś jak napisałem,
zauważyłem literówkę, z(sprzężone) =x−yi
4 paź 18:05
Święty: No tak, zapomniałem napisać, że się machnąłeś, ale chodziło o sposób rozwiązania, a postać
algebraiczną zespolonej znam, sprzężonej też.
Pozdrawiam gorąco
4 paź 18:08