podziel sobie na proste bryły cały wykop np 1 graniastosłup o podstawie trapezu, 2 dwa
ostrosłupy, 3 ganiastosłup o podstawie trójkąta itd Oblicz objętość poszczególnych brył i
dodaj
bryła nr 1 graniastosłup o podstawie trapezu
| 40+30 | ||
Pp = | *5 = 175 m2
| |
| 2 |
bryła nr 2 ostrosłup o podstawie kwadratu (2 szt)
Pp = 5*5 = 25 m2
| 25*5 | 125 | |||
V2 = | = | m3
| ||
| 3 | 3 |
| 250 | ||
V2*2 = | m3 | |
| 3 |
bryła nr 3 graniastosłup o podstawie trójkąta równobocznego prostokątnego
| 5*5 | 25 | |||
Pp = | = | m2
| ||
| 2 | 2 |
| 25 | ||
V3 = | *30 = 375 m3 | |
| 2 |
bryła nr 4 graniastosłup o podstawie trójkąta
| 50*5 | ||
Pp = | = 125 m2
| |
| 2 |
bryła nr 5 ostrosłup o podstawie tójkąta prostokątnego równoramiennego ( 2 szt)
| 5*5 | 125 | |||
Pp | = | |||
| 2 | 2 |
| 6250 | |||||||||
V5 = | = | m3
| ||||||||
| 3 | 6 |
| 6250 | 6250 | |||
V5 = | *2 = | m3
| ||
| 6 | 3 |
| 2 | ||
V = V1 + V2 + V3 + V4 + V5 = 20 291 | m3
| |
| 3 |