dla ambitnych
leszek: W trapezie ABCD przedłużenia nierównoległych boków AD i BC sa prostopadłe. Oblicz pole trapezu
jeśli |AD|=a, zaś miary kątów ABC i DAC są sobie równe i wynoszą α .
4 paź 17:13
+-:

wskazówki
mając a,α oraz(wiedząc suma tątówΔ=180) kąt DCA=90−2α oblicz CD z tw. sinusów, następnie CE i
DC z def. sinα i cosα ΔDCE, następnie EB z ΔAEB ( EA=DC+a) lub EB=CB+CE, następnie różnicę pól
ΔAEB i ΔDCE, KTÓRA JEST SZUKANYM POLEM.
5 paź 13:41
+-: trchę prościej suma pól równoległoboku,AFCD i ΔFCB
5 paź 13:59