funkcja
adaś:
| | 1 | |
Przedstaw funkcję f(x)= |
| , określoną w zbiorze R\{−2,2}, jako sumę funkcji parzystej i |
| | x−2 | |
nieparzystej .
Podejmie się ktoś , bardzo mi zależy
4 paź 17:10
adaś: ?
4 paź 17:31
adaś: można prosić o dowód wprost i nie wprost ?
4 paź 17:44
adaś: sory pomyliłem zadania
4 paź 17:44
adaś: Proszę tylko rozwiązanie i wytłumaczenie małe
4 paź 17:45
adaś: ?
4 paź 18:29
adaś: pomoże ktoś?
4 paź 19:36
Krzysiek : czytales wczoraj o tym wzorze ze kazda funkcje mozemy przedstawic jaka sume fukcji parzystej
i nieparzystej . Mozesz go zapisac tak
| | f(x)+f(−x) | | f(x)−f(−x) | |
f(x)= |
| + |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f(−x)= |
| Podstaw do wzoru i masz zapisana sume .
|
| | −x−2 | |
| | 1 | | 1 | |
Wiesz dlaczego we wzorze f(−x) jest |
| a nie |
| bo zmieniasz x na −x bo masz |
| | −x−2 | | x−2 | |
f(−x) a 2 zostaje bez zmian dlatego ze zajmujesz sie tylko x −em
4 paź 21:47
adaś:
Dzięki Krzychu

jak mam to zapisać , tak jak mi podałeś w pierwszej linijce i to wszystko ?
Podstawić do wzoru , w jakie miejsce to podstawić , w miejsce licznika? I to będzie wszystko ?
5 paź 17:30
adaś:
6 paź 11:22
adaś: ?
6 paź 15:24
adaś: Krzychu możesz pomoc jeszcze ?
6 paź 16:37
Krzysiek : Tak Adas podstaw to do wzoru i bedzie git
6 paź 16:46
Krzysiek : Napisz tez jak to zapisales
6 paź 16:47
adaś: zaraz zapiszę, tylko powiedz mi jeszcze dlaczego w mianowniku jest 2 ?
6 paź 16:54
adaś: pierwsza linijka 4 paź 21:47
6 paź 16:54
Krzysiek : Dlatego ze taki jest wzor i tak ma byc .
6 paź 18:15
adaś:
wzór na funkcję parzystą i nieparzystą jest f(x)+f(−x) i f(x)−f(−x) , nie wiem dlaczego w
mianowniku jest 2 , ok , w taki razie jaki na co to jest wzór ?
6 paź 18:17
adaś: odpowie ktoś albo Krzychu , pomoż jeszcze
6 paź 18:49
krystek: parzysta to f(x)=f(−x)
nieparzysta to f(−x)=−f(x)
6 paź 18:50
adaś: krystek ma rację ale ja nadal nie wiem dlaczego 2 jest w mianowniku 4 paź 21:47 pierwsza
linijka, jak mam na to wpaść?
6 paź 18:54
adaś: ?
6 paź 20:19
Krzysiek : Napisze CI to po raz ostatni . Taki jest wzor na to ze kazda funkcje mozemy przedstawic jako
sume funkcji parzystej i nieparzystej.
| | a*h | |
Teraz zastanow sie nad tym . Jezeli wwzor na pole trojkata jest postaci P= |
| to tez |
| | 2 | |
bedziesz sie pytal dlaczego tam mianowniku jest 2 czy to tak ma byc . Tak ma byc i tu tez tak
ma byc .
Taka postac tego wzoru jest jednoznaczna . koniec kropka jak to mowia .
Zebys dobrze zrozumial ten wzor to napisze CI go np dla funkcji f(x)=2
x Mam juz f(x) to do
wzoru brakuje mi f(−x). U mnie f(−x)= 2
−x bo mam f(−x) i za x musz podstawic −x Teraz sie
dokladnie przypatrz . Zapisze to bez tego mianownika 2 tak jak TY proponujesz
czyli f(x)=f(x)+f(−x)+f(x)−f(−x) (bede pisal swoja funkcje zebys lepiej zrozumial ⇒2
x=
2
x+2
−x+2
x−2
−x⇒ 2
x=2
x+2
x Teraz zobacz f(x)= 2
x≠2
x+2
x Teraz widzisz ze ta
dwojka jest potrzebna bo jezeli bylby tylko sam licznik to jest sprzecznosc. Zapiszmy
2
x+2
x= 2*2
x . Dwojke zapiszmy jako 2
1⇒2
1*2
x=2
x+1(ze wzoru na potegi o tych samych
podstawach to wykladniki dodajemy)(bedzie to nasz licznik ktory nam sie przyda do dalszych
obliczen
| | f)x)+f(−x) | | f(x)−f(−x) | |
Teraz ten prawdziwy wzor co ma byc czyli f(x)= |
| + |
| . CTeraz jak |
| | 2 | | 2 | |
| | f(x)+f(−x)+f(x)−f(−x) | |
sprowadzimy to do wspolnego mianownika to otrzymamy f(x)= |
| ⇒ licznik |
| | 2 | |
juz mamy wczesniej policzony i wynosi 2
x+1a 2 z mianownika zapiszemy jako 2
1 (tak samo jak
zapisalismy w liczniku Wracamy do naszego wzoru i mamy f(x)= U{2
x+1{2
1}. teraz jak
dzielimy potegi o tych samych podstawach to odejmujemy wykladniki poteg i mamy f(x)=
U{2
x+1{2
1}=2
x+1−1=2
x . czyli po obliczeniach dostalismy ze f(x)=2
x Nasza funkcja
wyjsciowa byla postaci f(x)=2
x zapisalismy ja w postaci sumy funkcji parzystej i
nieparzystej i otrzymalismy to samo czyli 2
x. Teraz widzisz ze wzor dziala
Na koniec prosze Cie jednak abys sie wziaql za rozwiazywanie zadan latwiejszych . To sa trudne
zadania i musisz mierzyc sily na zamiary a nie odwrotnie. Ja wiem ze jestes ambitnym chlopcem
i chcesz nadrobic jak najszybciej duze braki ale to nie tedy droga . Pollecilem CI kiedys
strone e− zadania .pl. Prosze tam zajrzec .Prosze rowniez zajrzec na strone matemaks .pl. Oni
tam swietnie tlumacza podstawy.
Zapisalem CI ten wzor dla tej funkcji 2
x zebys mial pojecie jak sie to liczy . Wpadnij jeszce
dlaczego tam ma byc ta 2 w mianowniku w ten sposob . Popatrz na to zdanie po zdaniu
,zapisze CI to bez tego mianownika 2 jak TY proponujesz . Tam zapisalem tak
f(x)=f(x)+f(−x)+f(x)−f(−x)⇒ z tego wychodzi ze f(x)=2f(x) (bo f(−x)i −f(−x) sie skroca ) a to
nie jest prawda . Mamy teraz tak f(x)=2f(x) Co trzeba wpisac do mianownika 2f(x) zeby dostac
| | 2f(x) | |
samo f(x) . DObrze zgadles .Trzeba wpisac 2 i otrzymamy f(x)= |
| . Teraz skroc sobie |
| | 2 | |
2 i wyjdzie ze f(x)=f(x) co jest prawda
6 paź 22:06
adaś: Dzięki bardzo ciekawie opisujesz z tą prawdą , szkoda że tak nie uczą w szkołach
7 paź 15:57
Krzysiek : Tylko Adas zajrzyj na te strony
7 paź 18:04