zb.wartości
Ritka: Zbiorem wartości funkcji f(x)=2x−3 jest:
A. R\{0}
B. R\{3}
C. R\{−3}
D. R
4 paź 16:48
asdf: c
4 paź 16:49
konrad: C
4 paź 16:49
Ritka: Dlaczego?
4 paź 16:55
Bogdan:
4 paź 16:58
ela: Wyobraź sobie jak wygląda ta funkcja. Narysuj funkcję f(2/x) a następnie przesuń ją o wektor
[0,3], czyli o 3 miejsca w górę. Po przesunięciu okazuje się, że dla y=3 funkcja nie przyjmuje
żadnych wartości, zatem ZW = R\[3]
4 paź 17:03
ela: O przepraszam, 3 miejsca w dół, czyli R\[−3]
4 paź 17:03
Mila:

| | 2 | |
y= |
| zielony wykres D=R\{0} |
| | x | |
| | 2 | |
y= |
| −3 czerwony (asymptota pozioma: y=−3) |
| | x | |
funkcja nie przyjmuje wartości (−3) dla żadnego argumentu
Z
w=R\{−3}
4 paź 17:04
Ritka: Aha dziękuje bardzo
4 paź 17:11