udowodnij ze....
Magda: a w tym zadaniu w ogole nie wiem jak zaczac.
∧n≥5 n! ≥ 2n
nigdy nie udowadnialam nic z nierownoscia, a tym bardziej z silnia....
4 paź 16:37
Patronus: dla n =4
L = 4! = 24
P = 24 = 16
L≥P
Zał:
k! ≥ 2k
Teza
(k+1)! ≥ 2k+1
Dow:
k!*(k+1) z założenia ≥ 2k (k+1) ≥ {dla k>1} 2k * (1+1) = 2k+1
4 paź 16:42
Magda: to np jak mam zadanie n≥5 n
2<2
n
L = 5
2 = 25
P = 2
5 = 32
L<P
Zał:
k
2<2
k
Teza
(k+1)
2 < 2
k+1
dowod:
k
2 + 2k + 1
z załozenia <2
k +2k +1 <−−−− i co dalej
4 paź 17:08
Timmy: Oddzielnie pokaż, że 2k+1 < 2k dla k>3
4 paź 17:18
Magda: po prostu mam podstawic
2*3+1 <23
7<8
?
4 paź 17:24
Timmy: napisałem, że dla k > 3 a nie k = 3. Indukcja.
4 paź 17:30