zadanie z całki
konrado: ∫(2x−1)/(3x+1)
4 paź 16:31
Basia:
| 2x−1 | | 2(x−12) | |
| = |
| = |
| 3x+1 | | 3(x+13) | |
| | 2 | | 5 | | 1 | |
J = |
| ∫1dx − |
| ∫ |
| dx = ....................... |
| | 3 | | 9 | | 26 | |
dokończ sobie
4 paź 16:50
Basia: poprawka w ostatniej linijce
| | 2 | | 5 | | 1 | |
J = |
| ∫1dx − |
| ∫ |
| dx |
| | 3 | | 9 | | x+26 | |
4 paź 16:51
konrado: wynik mi wyszedł 1/9(6x−5ln|3x+2|) po dokończeniu
Dobrze nie pominąłem czegoś?
4 paź 17:26
Mila: pod logarytmem (3x+1)
4 paź 22:24
Gustlik: Droga
Basiu, a nie prościej podzielić licznik przez mianownik jak wielomiany, zamiast
cudować z liczbami? Sorry, ale nakombinowałaś z tym ułamkiem jak koń pod górę.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2x−1):(3x+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 2x−1 | | | | 2 | | | | 2 | |
| =− |
| + |
| =− |
| + |
| |
| 3x+1 | | 3x+1 | | 3 | | | | 3 | |
| | 5 | | 1 | | 2 | |
∫f(x)dx=− |
| ln|x+ |
| |+ |
| x+C i po zadaniu |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
5 paź 00:47
Eta:
5 paź 00:52