trojkat stozek
Ilona: mam zadanie z obracaniem trojkata i powstaje stozek... tylko nie wiem co i jak jak mam go
obrocic skad wiem ktora to krotsza a ktora to dluzsza przyprostokata. oto zadanie :
trojkat prostokatny o kącie ostrym=30 stopni obracamy wokol dluzszej przyprostokatnej. Oblicz
pole pow calk. i v stozka, jezeli dlugosc krotszej przyprostokatnej = 6
√3cm

(((((( POMOCY





!
4 paź 16:29
Ilona: MAM JESZCZE 1 TAKIE SAMO ZADANIE :trojkat prostokatny o kacie ostrym 60 stopni obracamy wokol
dluzszej przyprostokatnej. oblicz ppc i v stozka JEZELI DLUGOSC DLUZSZEJ PRZYPROSTOKATNEJ JEST
ROWNA3√3cm
jest to samo tylko podana jest dl dluzszej przyprostokatnej i kat inny.. ak mi ktos pomoze
chociaz z 1 to moze 2 uda mi sie zrobic..
4 paź 16:33
Patronus:

tak to mniej więcej wygląda
4 paź 16:34
Patronus: r = 6√3
H i l możesz sobie wyliczyć z funkcji trygonometrycznych
I to już wszystkie potrzebne dane.
4 paź 16:36
Ilona: o cholerka ale skad wiem jak go obracac

pomozesz mi rozwiazac?
4 paź 16:36
Ilona: to na twoim rysunku jest obrocony wokol dluzszej przyprostokatnej?
4 paź 16:38
Ilona: moglbys mi narysowac jak jest przy dluszej a jak przy krotszej obracany? zebym widziala
roznice . Prosze
4 paź 16:39
Patronus:

tu jest wokół krótszej
4 paź 16:43
Ilona: a mam pytanie co do funkcji tryg. czy w 1 rysunku chcac obliczyc h moge policzyc z tg60 stopni?
4 paź 16:50
Mati: tak
4 paź 16:51
Ilona: | | a | | H | |
i to bd tg60= |
| tg60=√3 wiec √3= |
| ? |
| | b | | 6√3 | |
4 paź 16:53
Basia:
miał być obrót wokół dłuższej, a Wy obracacie wokół krótszej
dłuższa to ta, która leży na przeciw większego kąta (tutaj 60o)
4 paź 16:54
4 paź 16:55
Mati:

ale chyba łatwiej to policzyć dobudowując drugą taką połówkę i otrzymując tym samym trójkat
| | a√3 | |
równoramienny, wzór na wysokość trójkąta równoramiennego h= |
| |
| | 2 | |
4 paź 16:56
Ilona: CHOLERA JUZ NIE WIEM JAK TO OBRACAC OD NOWA MUSZE... NIECH KTOS MI POMOZE ZROBI JEDNO Z TYCH 2
ZADAN Z RYSUNKIEM I MI WYJASNI A JA WTEDY ZROBIE 2 I MI SPRAWDZI BLAGAM
4 paź 16:56
Mati: trójkąta równobocznego oczywiście, przepraszam za błąd
4 paź 16:57
Ilona: prosze obroccie mi wokol dluzszej przyprostokatnej na 1 rys i wokol dluzszej bo ja nie ogarniam
tego
4 paź 16:58
Mati: [B[Basiu]
4 paź 16:58
Mati: Basiu, spojrzałaś na rysunek i wyciągasz wnioski

poprawny też jest tylko troszkę wyżej
4 paź 16:59
Ilona: nrysujcie mi prosze rys nr 1 : trojkat prostokatny o kacie ostrym=60 stopni obracamy wokol
dluzszej przyprostokatnej.
rys2. trijkat prostokatny o kacie ostrym=30 st obracamy wokol krotszej przprosokatnej
4 paź 17:03
Mati:

względem dłuższej przyprostokątnej
4 paź 17:03
Ilona: czyli dluzsza przyprostokatna jest tutaj H tak?
4 paź 17:05
Mati:

względem krótszej przyprostokątnej
4 paź 17:05
Ilona: to prosze jeszcze o rys nr 2
4 paź 17:05
Mati: tak

na poprzednim rysunku dłuższa przyprostokątna to H
4 paź 17:06
Ilona: dziekuje

czyli rysuje sie tak samo tylko ze H jest krotsza w rys 2
4 paź 17:06
Mati: jakie ładne rysunki mi wyszły
4 paź 17:06
Mati: tak tak
4 paź 17:07
Ilona: sliczne dziekuje
4 paź 17:08
Mati: to dla NAS przyjemność
4 paź 17:09
Ilona: czy moglbys mi pomoc teraz z funkcjami do tego zadania. jeszcze raz ładnie napisze treść :
Trójkąt prostokątny o kącie ostrym 60 stopni obracamy wokół dłuższej przyprostokątnej.Oblicz
pole powierzchni całkowitej i objętość otrzymanego stożka, jeżeli długość dłuższej
przyprostokątnej wynosi 3√3cm
rysunek już mamy kąty wynoszą 90 , 60 wiec trzeci ma 30. i dalej co zrobić musimy?
dłuższa przyprostokątna 3√3cm i to zarazem wysokość prawda?
4 paź 17:16
Ilona: by policzyc np przeciwprostokatna nazwijmy ja c, musimy skorzystac z funkcji tryg. i moge sobie
wybrac czy do kata 30 czy 60?
4 paź 17:19
Ilona: moge policzyc przeciwprostokatna z sinusa 60 stopni?
4 paź 17:21
Mati: tak dłuższa przyprostokątna to wysokość pokaże Ci pewną zależność tylko narysuje to na kartce i
zeskanuje, cierpliwości

chyba że musisz to z funkcji trygonometrycznych obliczyć, bo jeśli
nie to jest sposób który łatwiej pojąć
4 paź 17:23
Ilona: ok narysuj jesli moge cie prosic

a z funkcji tryg tez zrobimy? w ogole jesli moge zapytac
jestes nauczycielem? Jestes dobra duszyczka ktora swoj wolny czas poswieca zeby pomoc ludziom
dla ktorych matma to magia i to nieprzyjemna hehe
4 paź 17:26
4 paź 17:43
Mati: więc jeśli mamy podane h=a√3 = 3√3 z tego wynika że dolna podstawa ma długość a= 3, a
przeciwprostokątna c=2a=6
4 paź 17:46
4 paź 17:50
xxx: dziekuje bardzo juz spisalam sobie wszystko

a jakbysmy robili z funkcji?
4 paź 17:52
xxx: oo dzieki
4 paź 17:52
Mati: nie ma problemu, w której jesteś klasie?
4 paź 17:53
Ilona: to powiedz kim jestes?

Skad u ciebie checi do robienia zadan ze mna i innymi
4 paź 17:55
Ilona: jestem w lo dla doroslych 5 sem zaocznie
4 paź 17:55
Ilona: w tamtym roku mialam udreke z matma i okropny stres a na poprawke nie poszlam bo nienawidze
tego zlowieka zwanego nauczycielem a najgorsze jest to ze z innych przedmiotow 4,5 z matmy 1 i
teraz poszlam do szkoly dla doroslych zeby przebrnac przez matme
4 paź 17:57
Mati: rozumiem, nie jestem nauczycielem

szczerze życzę powodzenia i sukcesów! z matematyką tak, że
jak się na początku coś odpuści to potem to się ciągnie za nami i trzeba uczyć się od podstaw
4 paź 18:01
Ilona: zroblilam od wczoraj 15 zadan z wasza pomoca robilam wy sprawdzaliscie mam liste zadan 45
tektowych i 1 kartke z wielomianami dziedzina nierownosciami... i z tego na zaliczeniu ona
sobie wezmie kilka zadan tekstowych kilka przykladow wielomianow , nierownosci itd.. i tak
robie od wczoraj do stycznia musze to zrobic zeby umiec te zadania... czemu dla kogos to sama
przyjemnosc i 3 h pracy a dla mnie to meczenie i dnie

wolalabym byc dusza matematyczna
niz humanistyczna tymbardziej ze ta matura z matma
4 paź 18:02
Mati: trzeba się było uczyć matematyki w podstawówce
4 paź 18:02
Mati: ćwicz ćwicz, a dasz radę

nie ma narzekania
4 paź 18:03
Ilona: uczylam

co z tego ze sie ucze jak i tak jakos nie jest mi pisana w zyciu matma
4 paź 18:04
Mati: mogę Ci przesłać również kilka zadań z arkuszy maturalnych z treścią byś dodatkowo poćwiczyła
do matury, tylko potrzebowałbym jakiegoś adresu e−mail
4 paź 18:04
Ilona: ale wielkie dzieki za pomoc
4 paź 18:05
Ilona: ilonapu@onet.pl lub ilonka101@buziaczek.pl
4 paź 18:06
Mati: dla takich chwil warto pomagać
4 paź 18:06
Mati: którego częściej używasz, może tak ?
4 paź 18:06
Ilona: obu uzywam wiec bez roznicy
4 paź 18:08
Ilona: moze moglbys mi pomagac z tymi zadaniami ktore mam zeskanowalabym ci je jutro i pomoglbys mi?
prosze
4 paź 18:10
Ilona: juz 14 zrobilam.. od wczoraj

to i tak sukces jak dla mnie
4 paź 18:11
Mati: okej, przesłałem na ilonapu@onet.pl
jeśli czas pozwoli i warunki będą sprzyjały to myślę, że dałoby się to załatwić
4 paź 18:14
Mati: jak robicie tę matematykę na lekcji i nauczyciel/−ka tłumaczy to masz problemy z rozumieniem
tego co na zajęciach?
4 paź 18:15
Ilona: wiesz w tamtej szkole mialam bo tam byl stres stres stres zaliczenie od 55% .. tutaj matme mam
dopiero w sobote pierwszy raz bo na poprzednim zjezdzie bylam w sobote a matma byla w ndz a ja
juz w sobote w szkole dostalam goraczki i nie poszlam w ndz
4 paź 18:19
Mati: no tak, to Cie tłumaczy

ale staraj się uczęszczać na zajęcia, zawsze to łatwiej przyswoić
jakąś wiedzę, gdy ktoś tłumaczy jak postępować w kolejnych etapach zadania
4 paź 18:24
Ilona: bede na wszystkich zajeciach

w poprzedniej szkole nie dalo sie nic zrozumiec byly krzyki
wyzywania i jedynki po 3 sekundach przy tablicy
4 paź 18:30
Mati: no więc nie wracaj do tego

trzeba żyć teraźniejszością, ewentualnie przyszłością

a z
przeszłości czerpać nauki
4 paź 18:32
Ilona: masz rację chociaż dręczy mnie to , że przez jedną wredną nauczycielkę wszystko obsunęło się o
rok i tamte db oceny z innych przedmiotow przestaly miec wartosc... pocieszam sie tym , ze
kazdemu zdarzaja sie porazki i przykre sytuacje i , ze dobrze ze wzielam sie odrazu za to a
nie np. za rok dwa czy trzy heh
4 paź 18:36
Mati: trzeba być wytrwałym

jeszcze raz życzę sukcesów

ja będę uciekał, w razie czego odezwij się na maila wejdę za jakiś czas (jeszcze dziś) to
odczytam

pozdrawiam
4 paź 18:44