przekroj osiowy
sdk: mam 2 zadania z przekrojem osiowym walca i je zrobilem tak:
1. przekroj osiowy walca jest kwadratem o boku 8cm. oblicz v i pole pow calk. walca.
skoro to kwadrat o boku 8 to to r bedzie 8:2=4 a h tez musi byc 8 tak?
v=πr
2*H
V=π*4
2*8
V=π*16*8
V=128πcm
3
ppc=2*π*4
2+2*32π
ppc=2*16π+2*32π
ppc=32π+64π
ppc=96πcm
2
czy dobrze

i druie zadanie:
przekroj osiowy wala jest kwadrat o boku 6cm oblicz v i ppc walca
bok=6 r =6/2=3 h=6
v=π*9*6
v=54πcm
3
ppc= 2π*9+2π*18
ppc=18π+36π
ppc=54πcm
2
tak?