| x2+y2 | ||
( | −2x) : (x2−y2) | |
| y |
| x2 + y2 | (x − y)2 + 2xy | (x − y) | x | ||||
− 2x = | − 2x = | + 2x − 2x = 1 + | |||||
| y | y | y | y |
| x − y | 1 | 1 | ||||||||||
= | * | = | |||||||||||
| (x + y)(x − y) | y | (x + y)(x − y) | y(x + y) |
Zgubilem bo edytor mi w tym pomogl...karolina juz sobie poprawi
| 1y (x2+y2)−2x | 1y (x2+y2−2xy) | 1 | x−y | ||||
= | = | . ![]() | |||||
| x2−y2 | x2−y2 | y | x+y |
| x − y |
|
| ||||||||||||||||||
= | = | = | ||||||||||||||||||
| y(x + y) | y(x + y) | x + y |
| x | ||
( | − 1)(x + y)−1 Tak to skróciłem... | |
| y |
| x2+y2−2xy | 1 | (x − y)(x − y) | 1 | |||||
... = | * | = | * | = | ||||
| y | (x − y)(x + y) | y | (x − y)(x + y) |
| x − y | ||
= | ||
| y(x + y) |
|
| ||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||
| x2−y2 | (x−y)(x+y) |
| (x−y)2 | x−y | |||
= | ||||
| y(x−y)(x+y) | y(x+y) |