jak rozpoznać ograniczenie funkcji i jej parzystość
maartynaa: mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak patrząc tylko na wzór funkcji, mam określić czy jest ona
ograniczona i parzysta?
np. f(x) = 1−x2
−parzysta (akurat to jest oczywiste bo to parabola)
− ograniczona od góry cyfrą 0
f(x) = 2x
−nieparzysta
−ograniczona od dołu cyfrą 0
f(x) = 1 + sinx
− parzysta
−ograniczona od dołu cyfrą 0, od góry cyfrą 2
4 paź 16:12
AS:
Funkcja parzysta − jeśli posiada oś symetrii równoległą do osi Oy
| | 1 | |
np. y = |
| , osią symetrii x = 0 |
| | x2 | |
Ograniczona z góry − jeżeli istnieje prosta y = g równoległa do osi Ox
i wszystkie wartości funkcji są mniejsze od g
np y = 4 − x
2 , prosta ograniczająca z góry np. y = 5 lub y = 4.1
Ograniczona z dołu − jeżeli istnieje prosta y = d równoległa do osi Ox
i wszystkie wartości funkcji są większe od d
np y = x
2 , prosta ograniczająca z dołu np. y = −5 lub y = −0.5
Nieograniczona − jeżeli nie jest ograniczona z góry i z dołu . np. y = log (x)
4 paź 16:36
AS: Dopisek:
Nie cyfrą a liczbą. Cyfra to znak pisarski.
4 paź 16:38
Krzysiek : Martyna , Akuratnie funkcja 2x jest daleka od bycia funkcja parzysta lub nie parzysta bo jej
wykres nie jest ani symetryczny wzgledem osi Ox ani wzgledem punktu (00)
4 paź 17:05
Bogdan:
As, przepraszam, że się wtrącam, ale stwierdzenie "Funkcja parzysta − jeśli posiada oś
symetrii równoległą do osi Oy" nie jest prawdziwe. Z tak sformułowanego stwierdzenia
wynika, że np.: f(x) = (x − 5)2 jest funkcją parzystą, bo jej osią symetrii prosta x = 5
i jest to prosta równoległa do osi Oy, a przecież funkcja f(x) = (x − 5)2 nie est parzysta.
4 paź 17:16
maartynaa: Wielkie dzięki!
4 paź 18:26
AS: Dzięki − przegapiłem i pospieszyłem się.Co nagle to po diable.
Funkcja f(x) jest parzysta, jeśli spełnia warunek f(−x) = f(x).
Funkcja f(x) jest nieparzysta, jeśli spełnia warunek f(−x) = −f(x).
4 paź 19:26
AS: Poprawiam swoją pierwotną myśl odnośnie parzystości funkcji.
Funkcja f(x) jest parzysta,jeżeli jest krzywą symetryczną
i jej osią symetrii jest oś Oy.
Teraz chyba poprawnie.
5 paź 10:47
Mila: Należy uzupełnić:
Funkcja f(x) jest parzysta, jeśli dla każdego x∊D liczba (−x) ∊D i f(−x) = f(x).
Funkcja f(x) jest nieparzysta, jeśli dla każdego x∊D liczba (−x) ∊D i f(−x) = −f(x).
5 paź 10:57