wielomian
Madzia: Pomozcie z zadaniem z wielomianem.
Dwa pierwiastki wielomianu W(x)=4x3+ax2+bx+c sa rozwiazaniami rowniania |x|=√3 , a trzeci
pierwiastek tego wielomianu jest rowny (3√45)0,3 . Oblicz wspolczynniki a,b,c tego
wielomianu.
8 maj 13:53
kamil: pomagam
8 maj 14:27
kamil: IxI=√3 czyli ,
x=√3 lub x=−{3} mamy juz dwa pierwiastki wielomiannu
(3√45)0,3= 53 + 310=40,5=2 mamy 3 pierwiastek
4
teraz wystarczy podstawic pierwiastki do wilominu, czyli
W(2)=....
W(√3 )=...
W(−{3})=... z tego uloz ukal rownan i wylicz wspolczynniki
8 maj 14:34