prawdopodobieństwo..
mikusia: Rzucamy pięć razy monetą. oblicz jakie jest prawdopodobieństwo :
a). co najmniej raz wypadnie orzeł,
b). co najwyżej trzy razy wypadnie reszka.
może ktoś pomoc?
4 paź 15:48
mikusia: prosze...
4 paź 16:10
Bogdan:
a) ile jest wszystkich wyników i ile razy nie wypadnie orzeł?
4 paź 16:11
mikusia: orzeł nie wypadnie raz, gdy będą same reszki
wszystkie wyniki : RRRRR RRRR0 RRR0R RR0RR R0RRR 0RRRR więc jest ich w sumie 6 ?
4 paź 16:18
mikusia: ?
4 paź 16:26
konrad: wszystkich na pewni nie jest tyle
4 paź 16:36
mikusia: wiec jak mam to policzyc?
4 paź 16:38
Bogdan:
Mamy tu do czynienia z k−elementową wariacją z powtórzeniami zbioru n−elementowego.
Liczba wariacji Wnk = nk.
W tym zadaniu n = 2, k = 5.
|Ω| = W25 = ...
4 paź 17:09