matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że a i b są równe
infii:
Wykaż, że a i b są równe
1
2
a=96
0,25
−
log4 +
log8
4
3
1
b=
log
6
10
Rozpisałem b=log6 a nie wiem jak się zabrać za a
4 paź 15:31
Basia:
na pewno dobrze przepisałeś
a
? bo coś się chyba nie zgadza
4 paź 15:48
infii:
ach tak moj bląd
1
2
a=96
0,25
−
log
4
27
4 paź 15:54
Basia:
a = log96
1/4
−
1
4
log
2
27
tak chyba powinno być i wtedy masz
1
2
a=
*[log96 − log
]=
4
27
1
96*27
*log
=
4
2
1
*log(48*27) =
4
1
1
*log(2
4
*3*3
3
) =
log(2
4
*3
4
) =
4
4
1
1
log6
4
=
*4*log6 = log6
4
4
4 paź 16:00