pomocyyy
natalia: Prostą styczną do paraboli y=4x2 i przechodzącą przez punkt P=(0,−1)jest prosta:
A.
y=0
B.
4x−y−1=0
C.
4x+y+1=0
D. taka styczna nie istnieje
pytanie wielokrotngo wyboru
4 paź 15:22
Basia: napisz sobie równanie tej stycznej i dopiero potem wybierz właściwą odpowiedź
prosta k: y=ax+b
P(0;−1)∊k ⇒ −1 = a*0+b ⇒ b= −1
czyli k: y=ax−1
i badamy dla jakiego a układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie (czyli kiedy Δ=0)
y = 4x2
y = ax−1
4x2 = ax−1
4x2−ax+1=0
Δ=a2−16
a2−16 = 0
(a−4)(a+4)=0
a=4 lub a=−4
czyli może to być prosta
y=4x−1 lub prosta y=−4x−1
przekształć do postaci ogólnej i wybierz poprawne odpowiedzi
4 paź 15:34