Maturalne
Gość: Liczby logkx, logmx, lognx sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, gdzie k,m,n,x sa
roznymi od jednosci liczbami dodatnimi. Uzasadnij ze n2=(kn)logkm
8 maj 13:40
Eta: Pomagam
8 maj 20:51
Eta: Witam

Sporo pisania, może ktoś poda prostszy sposób?
log
kx , log
mx , log
nx −−−− tworzą ciąg arytm.
to z def. ciągu mamy:
2*log
mx = log
kx +log
nx
sprowadzamy wszystkie logarytmy do podstawy "x"
| | logxx | | 1 | |
zatem: logmx = |
| = |
|
|
| | logxm | | logxm | |
| | logxx | | 1 | |
logkx= |
| = |
|
|
| | logxk | | logxk | |
| | logxx | | 1 | |
lognx = |
| = |
|
|
| | logxn | | logxn | |
podstawiając otrzymamy:
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
|
|
| logxm | | logxk | | logxn | |
sprowadzamy prawą stronę do wspolnego mianownika:
| 2 | | logxk +logxn | |
| = |
|
|
| logxm | | logxk*logxn | |
| 2 | | logx(k*n) | |
| = |
|
|
| logxm | | logxk* logxn | |
przekształcamy:
2*log
xk*log
xn =log
xm*log
x(n*k)
log
xk*log
xn
2 = log
xm*log
x(n*k)
| | logxm | |
to ; logxn2 = |
| *logx(n*k)
|
| | logxk | |
| | logxm | |
wiemy ,że |
| = logkm
|
| | logxk | |
więc ; log
xn
2 = log
km* log
x(n*k)
log
xn
2 = log
x(n*k)
logkm
logarytmując obydwie strony otrzymamy:
n
2 = (n*k)
logkm
c.b.d.o
8 maj 21:10
Eta: Po słowie "przekształcamy" powinien być rozłacznie zapisane równanie
log
xk*log
xn
2 = log
xm*log
x(n*k)
myślę ,że skoro jesteś maturzystką (tą) , to bedziesz to wiedzieć!
Poprostu : połaczył się niechcący zapis
8 maj 21:17