pomocy
natalia: Styczne do paraboli danej równaniem y=2x2 poprowadzone w punktach A i B o współrzędnych
(14, 18) i (−14, 18)
przecinają się w punkcie C. Wynika z tego, że trójkąt ABC jest:
A. równoboczny
B. równoramienny
C. prostokątny
D. rozwartokątny
4 paź 15:05
Mati: po prostu narysuj wykres

wg mnie powinno wyjść B
4 paź 15:08
natalia: *pytanie jest wielokrotnego wyboru
4 paź 15:09
Mati: dlatego trzeba narysować dokładny rysunek

proponuję dużą jednostkę zrobić
4 paź 15:11
natalia: własnie nie bardzo mi ten rysunek wychodzi
4 paź 15:24
Mati: możliwe że będzie trzeba to rozwiązać metodą inną niż graficzną bo na rysunku nie zawsze
wyraznie widać, aczkolwiek po narysowaniu obstawiam odpowiedzi B,C
4 paź 15:25
Mati: myślę nad rozwiązaniem algebraicznym
4 paź 15:25
Basia: trzeba po prostu napisać równania stycznych i znaleźć współrzędne punktu C
potem policzyć AB; AC i BC żeby zbadać czy jest równoboczny
(równoramienny oczywiście jest AC=BC, to wynika z tego, że osią symetrii paraboli jest OY,
A i B są symetryczne względem OY, styczne też; punkt C musi leżeć na OY)
i znaleźć miarę kąta ACB
najłatwiej posłużyć się wektorami, a powinny być znane (sądzę po poziomie zadań)
4 paź 15:53
Mati: okej więc tak, myślę, że algebraicznie można to wykonać w ten sposób:
należy wyznaczyć równania prostych stycznych do tej paraboli i przechodzących przez te punkty
(tu pomoże Ci ten pan
http://www.youtube.com/watch?v=bLvBpF0X8jc )
mając równania prostych obliczymy ich punkt przecięcia (C)
wyliczając równania prostych można już również porównać czy są one do siebie prostopadłe
(proste są do siebie prostopadłe gdy a
1 = −
1a2)
obliczamy długość odcinków AB, BC, CA by sprawdzić czy trójkąt jest równoramienny/równoboczny
wzór na długość odcinka o punktach A=(x
A, y
A) i B=(x
B, y
B) to:
|AB|=
√(xA − xB)2 + (yA − yB)2
Owszem można zacząć od schematycznego rysunku który pokaże or razu że nie jest to trójkąt
rozwartokątny i umożliwi odrzucenie tej opcji
4 paź 15:56
Mati: a co do rysunku, proponuję oznaczyć na osi x wartości −1 oraz 1, na osi y 1, 2 odległość między
0 a 1− 4 kratki powinno załatwić sprawę przejrzystości
4 paź 16:04