matematykaszkolna.pl
pomocy natalia: Styczne do paraboli danej równaniem y=2x2 poprowadzone w punktach A i B o współrzędnych (14, 18) i (−14, 18) przecinają się w punkcie C. Wynika z tego, że trójkąt ABC jest: A. równoboczny B. równoramienny C. prostokątny D. rozwartokątny
4 paź 15:05
Mati: po prostu narysuj wykres emotka wg mnie powinno wyjść B
4 paź 15:08
natalia: *pytanie jest wielokrotnego wyboru
4 paź 15:09
Mati: dlatego trzeba narysować dokładny rysunek emotka proponuję dużą jednostkę zrobić
4 paź 15:11
natalia: własnie nie bardzo mi ten rysunek wychodzi
4 paź 15:24
Mati: możliwe że będzie trzeba to rozwiązać metodą inną niż graficzną bo na rysunku nie zawsze wyraznie widać, aczkolwiek po narysowaniu obstawiam odpowiedzi B,C
4 paź 15:25
Mati: myślę nad rozwiązaniem algebraicznym emotka
4 paź 15:25
Basia: trzeba po prostu napisać równania stycznych i znaleźć współrzędne punktu C potem policzyć AB; AC i BC żeby zbadać czy jest równoboczny (równoramienny oczywiście jest AC=BC, to wynika z tego, że osią symetrii paraboli jest OY, A i B są symetryczne względem OY, styczne też; punkt C musi leżeć na OY) i znaleźć miarę kąta ACB najłatwiej posłużyć się wektorami, a powinny być znane (sądzę po poziomie zadań)
4 paź 15:53
Mati: okej więc tak, myślę, że algebraicznie można to wykonać w ten sposób: należy wyznaczyć równania prostych stycznych do tej paraboli i przechodzących przez te punkty (tu pomoże Ci ten pan emotka http://www.youtube.com/watch?v=bLvBpF0X8jc ) mając równania prostych obliczymy ich punkt przecięcia (C) wyliczając równania prostych można już również porównać czy są one do siebie prostopadłe (proste są do siebie prostopadłe gdy a1 = − 1a2) obliczamy długość odcinków AB, BC, CA by sprawdzić czy trójkąt jest równoramienny/równoboczny wzór na długość odcinka o punktach A=(xA, yA) i B=(xB, yB) to: |AB|= (xA − xB)2 + (yA − yB)2 Owszem można zacząć od schematycznego rysunku który pokaże or razu że nie jest to trójkąt rozwartokątny i umożliwi odrzucenie tej opcji emotka
4 paź 15:56
Mati: a co do rysunku, proponuję oznaczyć na osi x wartości −1 oraz 1, na osi y 1, 2 odległość między 0 a 1− 4 kratki powinno załatwić sprawę przejrzystości
4 paź 16:04