matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że liczba równa się 1
luspq:
Wykaż (bez obliczeń kalkulatora i działań pisemnych), że liczba
123456791 * 123456787
123456789
2
− 4
równa się 1.
4 paź 14:51
Patronus:
(a+2)(a−2)
a
2
− 4
=
= 1
a
2
−4
a
2
− 4
4 paź 14:55
Saizou :
123456791*123456787
=
(123456789−2)(123456789+2)
123456791*123456787
=1
123456791*123456787
4 paź 14:58