prosze o pomoc
natalia: Dana jest parabola o równaniu y=−x2+2x+8:
A. prosta y=x+8 jest styczną do tej paraboli
B. dowolna styczna do tej paraboli musi przechodzić przez jej wierzchołek
C. prosta y=9 ma punkt wspólny z daną parabolą
D. prosta y=−3x+14 przecina parabolę w dwóch punktach o współrzędnych całkowitychUwaga!
Pytanie wielokrotnego wyboru.
4 paź 14:28
Basia:
ad.A
musisz sprawdzić ile punktów wspólnych mają parabola i prosta
czyli rozwiązać układ równań
y = −x2+2x+8
y=x+8
tyle punktów wspólnych ile rozwiązań
ad.B oczywisty fałsz
ad.C
znajdź współrzędne wierzchołka paraboli
wtedy będzie od razu wiadomo
albo jak w(A)
ad.D
jak w (A)
4 paź 14:32
natalia: C i D są okej, tak?
4 paź 14:40
natalia: prosze o odpowiedz
4 paź 14:45
natalia: czy ktoś wie?
4 paź 14:53
Basia: dostałaś wskazówki wykaż więc minimum zaangażowania i sama coś posprawdzaj
pokaż swoje obliczenia to ktoś sprawdzi
4 paź 14:57
natalia: w A wychodzą mi 2 punkty wiec nie może być?
4 paź 14:58
Basia: zgadza się

A fałsz; C prawda
D nie liczyłam
4 paź 15:02