jak to zrobic ?
Ala: Udowodnij ze jezeli P((A'∪B)∩A)≥16 to P(A')=13 i P(B')=12
8 maj 13:38
imię lub nick:

doszedłem do tego, że: P(A∩B)=P((A'∪B)∩A)
ale co dalej... nie mam pojęcia.
8 maj 17:54
@Basia: Wydaje mi się, że to nieprawda, bo:
tak jak napisał imię lub nick
P((A'∪B)∩A) = P(A∩B) = P( (A'∪B'))' = 1−P(A'∪B')
jeżeli:
1−P(A'∪B') ≥16 ⇒ 1−16 ≥ P(A'∪B')
czyli:
P(A'∪B')≤56
P(A'∪B') = P(A')+P(B')−P(A'∩B') ≤ 56
13+12 − P{A'∩B') ≤ 56
P(A'∩B') = 0
a tak przecież być nie musi
może oczywiście, ale nie musi
Alu sprawdź czy wszystko na pewno dobrze napisałaś
8 maj 18:45
Jakub: 13 + 12 − P(A'∩B') = 26 + 36 − P(A'∩B') = 56 − P(A'∩B') ≤ 56
ponieważ P(A'∩B') ≥0
@Basia tam w tej nierówności P(A'∩B') odejmujesz a nie dodajesz, czyli lewa strona w najgorszym
przypadku okaże się równa 56
8 maj 18:52
Ala: tak wszystko dobrze napisałam
9 maj 12:08