wyznacz wartości parametru m, dla których zbiór rozwiązań nierówności (1,3)
Michał : | mx2 −(m2 + 1)x +m | |
| |
| x2 −4x +3 | |
4 paź 14:04
Michał : | mx2 −(m2 + 1)x +m | |
| >0 |
| x2 −4x +3 | |
4 paź 14:08
ICSP: 1. Najpierw dziedzina
2. Później sprawdź znak mianownika.
4 paź 14:13
Michał : teoretycznie powinno się pomnożyć przez kwadrat mianownika i dalej szukać kiedy to co będzie
miało rozwiązania w przedziale (1,3), wiadomo też, że abyśmy mogli coś takiego zaznaczyć na
prostej musimy mieć miejsca zerowe w 1 i 3. Powinno wyjść m należy od − nieskończoności do
1/3 domknięty i domknięty od 3 do + nieskończoności nawiasy domknięte
4 paź 14:14
Michał : Czy mógłbyś coś dodać, bo teoretycznie dochodzę do wyniku tylko, że złego. Z góry dziękuje
4 paź 14:18
Bogdan:
x2 − 4x + 3 = (x − 1)(x − 3)
Rozpatrujemy dwa przypadki:
(1) (x − 1)(x − 3) > 0 dla x ∊ (−∞, 1)∪(3, +∞), tu mx − (m2 + 1) + m > 0
(2) (x − 1)(x − 3) < 0 dla x ∊ (1, 3), tu mx − (m2 + 1) + m < 0
4 paź 14:21
Bogdan:
Uciekł mi x, poprawiam.
(1) tu mx2 − (m2 + 1)x + m > 0
(2) tu mx2 − (m2 + 1)x + m < 0
4 paź 14:22
Michał : Wielkie dzięki! Chciałbym się jeszcze zapytać dlaczego tam jest mx zamiast mx2 i jak mam
udowodnić, że zbiorem rozwiązań jest (1,3)?
4 paź 14:27
Bogdan:
bo nie tylko uciekł mi x, ale także x
2, ma być tak, jak w poprawionym zapisie
4 paź 14:31
Bogdan:
Każdy z tych dwóch przypadków trzeba zbadać dla
(a) m = 0
(b) m ≠ 0
4 paź 14:33
Michał : Sory, że Cie tak męczę ale tą metodą jeszcze nie robiłem ( zawsze mnożyłem przez kwadrat
mianownika) Możesz, przedstawić jaka jest tego idea?
4 paź 14:40
Bogdan:
Wiesz przecież od dawna, że ułamek jest dodatni wtedy, gdy licznik i mianownik są
jednocześnie dodatnie albo jednocześnie ujemne (plus przez plus daje plus, minus przez
minus daje plus)
4 paź 14:50
Michał W.: Domyślam się ale jak dojść do m które dają x należący do (1,3)
4 paź 15:09
Michał W.: Mógłby ktoś zrobić to zadanie od początku do końca? Był bym bardzo wdzięczny, ponieważ sam też
dochodziłem do końca ale ze złym wynikiem.
4 paź 17:01
Michał W.:
4 paź 17:11
Mati: a może przedstawić to równanie w postaci iloczynu który w nierównościach jest równoważny z
ilorazem [mx2 −(m2 + 1)x +m](x2 −4x +3)>0 po uporządkowaniu odpowiednio pogrupować tak by m
było po jednej stronie x po drugiej i graficznie
4 paź 17:17
pigor: ... no to może ja zacznę, a ponieważ piszę jak zwykle online ..., nie wiem
do czego dojdę , otóż z warunków zadania na początku widzę to tak :
| mx2−(m2+1)x+m | |
| >0 i 1<x<3 dla m=? ⇒ |
| x2−4x+3 | |
| | mx2−(m2+1)x+m | |
⇒ |
| >0 /* (x−1)(x−3)<0 w (1;3) ⇔ |
| | (x−1)(x3) | |
⇒ mx
2−(m
2+1)x+m <0 i 1<x<3 i Δ=(m
2+1)
2−4m
2= m
4−2m
2+1= (m
2−1)
2 i
| | m2+1−|m2−1| | | m2+1+|m2−1| | |
i x= ( |
| ∨ x= |
| ) ⇔ |
| | 2m | | 2m | |
| | m2+1−|m2−1| | | m2+1+|m2+1| | |
1< |
| <3 ∨ 1< |
| <3 i to jest chyba to |
| | 2m | | 2m | |
teraz oddaję te równania w ręce chętnych do "obróbki, a może potem się dołączę . ...
4 paź 18:28
Michal P: siema michał w
4 paź 19:33