Równania
Jacek: Oblicz:
a) 4x4−x2−15x+30=0
b) x4+ 4x3−18x2−12x+9=0
Siedzę nad tym już godzine... będę wdzięczny za pomoc
4 paź 13:45
ICSP: a jakim sposobem robisz ?
4 paź 13:48
Jacek: staram się grupować na nawiasy... ale później nic do siebie nie pasuje ;F
4 paź 13:51
ICSP: a twierdzenie Bezout'a znasz ?
P.S. Zaczniemy od drugiego bo jest prostsze
4 paź 13:52
Jacek: Niestety nie znam

poprostu nie mam pojecia jak to ugryzc
4 paź 15:28
ICSP: myślałem że na rozszerzeniu twierdzenie Bezout'a jest podstawą

a) wystarczy zauważyć że
| | 15 | | 503 | |
4x4 − x2 − 15x + 30 = (2x−2)2 + (√7x − |
| )2 + |
| = 0 |
| | 2√7 | | 28 | |
z tego od razu masz sprzeczność.
b) w(x) = x
4 + 4x
3 − 18x
2 − 12x + 9
Tutaj najlepiej jest to zrobić z twierdzenie Bezout'a. Jeśli jednak go nie znasz to np :
x
4 + 4x
3 − 18x
2 − 12x + 9 = x
4 − 2x
3 − 3x
2 + 6x
3 − 12x
2 − 18x − 3x
2 + 6x + 9 = x
2(x
2
− 2x −3) + 6x(x
2 − 2x − 3) −3 (x
2 − 2x − 3) = (x
2 − 2x − 3)(x
2 + 6x − 3)
teraz już sobie poradzisz.
4 paź 15:51
Jacek: Nie znałem tego twierdzenia, zapoznam się z nim, bo widzę, że jest przydatne.
Wielkie dzięki za pomoc
4 paź 16:44
ICSP: Twierdzenie Bezouta połączone z dzieleniem wielomianów to chyba najprostszy i najbardziej
bezmyślny sposób rozkładu wielomianów na czynniki. No i oczywiście prawie zawsze działa
4 paź 16:46