Czesc jak to ruszyć :)
Heniek: ∫ 1−3x / (x+2)(x2=3)
4 paź 12:59
Heniek: (x2+3)
4 paź 13:00
4 paź 13:19
Aga1.: Chyba trzeba rozłożyć na ułamki proste.
4 paź 13:22
Mila: | | A | | Bx+C | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx=.. |
| | x+2 | | x2+3 | |
[−3x+1=A(x
2+3)+(Bx+C)(x+2)] po wymnożeniu i uporządkowaniu :
[−3x+1=(A+B)x
2+(2B+C)x+3A+2C
porównujemy współczynniki
A+B=0 ( nie ma wyrazu z x
2)
2B+C=−3
3A+2C=1
stąd A=1
B=−1
C=−1]
| | 1 | | −x−1 | |
..∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x+2 | | x2+3 | |
| | x | | 1 | |
=ln|x+2|−∫ |
| dx −∫ |
| dx |
| | x2+3 | | x2+3 | |
dokończ
4 paź 22:14