Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia wielomianu P_n(x) przez dwumian x^2-1
klasa3: Wielomian W(x)=x3−(k+m)x2−(k−m)x+3 jest podzielny przez dwumiany: (x−1) i (x−3).
c) suma wszystkich współczynników wielomiani Pn(x) jest równa limn−>nieskoń.
(1+1/2+1/4+...+1/2n) a suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej równa jest
sumie współczynników przy jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia
wielomianu Pn(x) przez dwumian x2−1
4 paź 12:06
Basia:
coś tu chyba pomieszałeś
| | 1 | | 1 | |
1+ |
| +.....+ |
| nie dąży do +∞ |
| | 2 | | 2n | |
i co ma do tego W(x) ?
4 paź 12:12
Basia:
czy to miało być może tak ?
P(x) = x
3−(k+m)x
2−(k−m)x+3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1 − (k+m)−(k−m)+3 = limn→+∞ [ 1+ |
| + |
| +....+ |
| ] |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
1−(k−m) = −(k+m)+3
wyznacz resztę.....................
4 paź 12:16
klasa3: wyszło mi, że nie ma reszty.
4 paź 13:16