Prosze o pomoc
Magda: Wielomiany f(x) i g(x) spełniaja warunki f(x)=2x2−x+5 i f(g(x))=2x2+5x+8. Wyznacz wzor
wielomiany g(X)
8 maj 13:32
@Basia: Pomagam
9 maj 00:10
@Basia:
g(x) musi być wielomianem co najwyżej 1 stopnia
g(x) = ax+b
f(g(x))=f(ax+b) = 2(ax+b)2 − (ax+b) + 5 =
2(a2x2 + 2abx + b2) − ax −b + 5 =
2ax2 + 4abx + 2b2 − ax − b +5 =
2a2x2 + (4ab−1)x + 2b2 − b + 5
stąd
2a2 = 2
a2 = 1
a2 − 1 = 0
(a−1)(a+1)=0
a=1 ∨ a=−1
1.
a=1
4ab−1=5
4b=6
b = 64 = 32
2b2−b+5 = 8
2*94−32+5=8
92−32+5=8
3+5=8
prawda
a=1 ∧ b=32
czyli
g(x) = x + 32
2.
a=−1
4ab−1=5
−4b=6
b = −64 = −32
2b2−b+5 = 8
2*94+32+5=8
92+32+5=8
6+5=8
11=8
sprzeczność
czyli w drugim przypadku nie ma rozwiązania
odp.: g(x) = x + 32
9 maj 00:22
Eta:
Sorry Basiu w drugim też jest rozwiazanie:
g(x)=
− x − 1
masz pomyłkę

podaję gdzie:
współczynnik przy "x" jest : ( 4ab
−a) x
9 maj 00:36
Eta:
Basiu nie zauważyłaś mojego wpisu
9 maj 01:55
@Basia: A masz rację. Nie dopatrzyłam.Ale to już łatwo poprawić.
9 maj 02:08