Oblicz współczynniki a i b oraz przy wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność W(x)>
klasa3: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax2−bx−6. Pierwiastkami tego wielomianu są liczby p i q, gdzie p
jest odwrotnością prawdopodobieństwa wylosowania parzystej liczby oczek przy rzucie
symetryczną kostką do gry, zaś q jest rozwiązaniem równania (x−3)/2 +(2x+1)/3=0. Oblicz
współczynniki a i b oraz przy wyznaczonych a i b rozwiąż nierówność W(x)>0
4 paź 12:02
Aga1.: Prawdopodobieństwo wylosowania parzystej liczby oczek przy rzucie symetryczną sześcienną kostką
| | 1 | |
do gry wynosi |
| , jej odwrotność, to 2. |
| | 2 | |
3x−9+4x+2=0
x=1
Rozwiąż układ równań
W(2)=0
W(1)=0
i wylicz a oraz b.
4 paź 13:30