Granica ciągu
Tomek: Licznik: 1+a+a2+...+an
Mianownik: 1+1/4+1/16+...+1/(4n)
Dlaczego ten ciąg nie ma granicy dla a nie należącego do (−1,1)?
4 paź 10:26
ania: bo granicą jest nieskończoność
4 paź 10:52
Basia:
jeżeli granicą jest
∞ to ciąg
ma granicę
nie ma granicy skończonej, a to pewna różnica
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
policz
| | 1 | | 16 | | 1 | | 1−1/4n | | 4(1−1/4n) | | 4(1−0) | |
1+ |
| + |
| +.....+ |
| = 1* |
| = |
| → |
| = |
| | 4 | | 16 | | 4n | | 1−1/4 | | 3 | | 3 | |
1+a+....+a
n to suma ciągu geometrycznego a
1=1 i q=a
dla a>1 ten ciąg ma granicę = +
∞
wówczas ułamek →
43*(+
∞) = +
∞
i ciąg
ma granicę tyle, że jest to granica nieskończona
dla a=1 masz ciąg sumę
1+1+...+1 = n
i to też dąży do +
∞
wówczas ułamek →
43*(+
∞) = +
∞
i ciąg
ma granicę tyle, że jest to granica nieskończona
natomiast dla a≤−1
masz ciąg naprzemienny, który w ogóle nie ma granicy np.
dla a=−1
1, −1, 1, −1, 1, −1,......
dla a=−2
1, −2, 4, −8, 16,.......................
4 paź 11:17
Tomek: Czyli jest ciągiem rozbieżnym?
4 paź 11:21
Basia:
dla a≥1 dąży do +∞
dla a≤−1 jest rozbieżny i w ogóle nie ma granicy
4 paź 11:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapewne chodziło Ci oto ... dlaczego ciąg jest 'rozbieżny' ... a odpowiedź brzmi ...
ponieważ posiada granicę NIEWŁAŚCIWĄ (czyli ±∞)
4 paź 11:23
Basia:
ten ciąg nigdy nie będzie miał granicy = −∞
dla a≥1 ma granicę niewłaściwą = +∞
dla a≤ −1 w ogóle nie ma żadnej granicy
4 paź 11:55