| 1 | 1 | |||
1) ctgα = | = | |||
| tgα | 2 |
| sinα | ||
2) tgα = | = 2 ⇔ sinα = 2cosα | |
| cosα |
| 1 | ||
cos2α = | ||
| 5 |
| 1 | √5 | |||
cosα = | = | // cosinus jest dodatni dla kątów ≤90o a tylko takie występują | ||
| √5 | 5 |
| √5 | √5 | 2√5 | ||||
skoro cosα = | to sinα = 2cosα = 2 | = | ||||
| 5 | 5 | 5 |
Można inaczej
| a | 2 | |||
tgα= | = | ⇒ a=2x, b=x | ||
| b | 1 |
| b | x | 1 | √5 | |||||
cosα= | = | = | = | |||||
| c | √5x | √5 | 5 |
| a | ||
sinα= | = | |
| c |
Dopuszcza się w egzaminach maturalnych nawet takie, trochę nieformalne rozwiązania:
x = √21 + 12 = √5
| 2 | ||
sinα = | ||
| √5 |
| 1 | ||
cosα = | ||
| √5 |