wynosi 0.75
| a | a | 0.75 | a | 3 | 3 | ||||||
= 0.75 ⇔ | = | ⇔ | = | ⇔ 4a=3b ⇔ a = | b | ||||||
| b | b | 1 | b | 4 | 4 |
| 3 | ||
( | b)2 + b2 = (17.5)2 | |
| 4 |
| 9 | |
b2 + b2 = (17.5)2 | |
| 16 |
| 9+16 | |
b2 = (17.5)2 | |
| 16 |
| 25 | |
b2 = (17.5)2 | |
| 16 |
| 5 | ||
( | b)2 = (17.5)2 | |
| 4 |
| 5 | |
b = 17.5 | |
| 4 |
| 3 | 3 | 21 | ||||
czyli a = | b = | *14 = | = 10.5 | |||
| 4 | 4 | 2 |
albo tak:
c = √9k2 + 16k2 = 5k ⇒ 5k = 17,5 ⇒ k = 3,5
Obwód L = 3k + 4k + 5k = 12k = 12 * 3,5 = 42