prawdopodobieństwo
achilles: rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. oblicz prawdopodobiedostwo:
a). zdarzenia A polegającego ona otrzymaniu sumy oczek nie mniejszej od dziewięć
b). zdarzenia B polegającego na otrzymaniu pięciu oczek co najmniej na jednej kostce
c) zdarzenia C polegającego na tym,że co najmniej na jednej z kostek otrzymamy pięć oczek i
suma oczek na obu kostkach będzie nie mniejsza od dziewięciu
Buuu:
|Ω| = 36
A = {6−3; 6−4; 6−5; 6−6; 5−4; 5−5; 5−6; 4−5; 4−6; 3−6}; |A| = 10
|B| = 2*5 + 1 = 11
C = {5−4, 5−5, 5−6; 4−5; 6−5}; |B| = 5