oblicz miary kątów nachylenia ścian bocznych do podstawy
ucek: Pole powierzchni całkowitej prostopadloscianu o wysokości 10cm jest równe 304cm2. Jedna z
krawedzi podstawy jest dwa razy krótsza od drugiej. W prostopadloscianie wierzcholki dolnej
podstawy połączono z jednym wierzcholkiem górnej podstawy. Oblicz miary kątów nachylenia ścian
bocznych do podstawy w tak utworzonym ostroslupie.
3 paź 22:18
krystek: Krawędzie x, 2x, 10 podstaw do wzoru i licz
Pc=304
3 paź 22:20
ucek: Spoko
3 paź 22:24
Basia:

ściany ADS i CDS są prostopadłe do płaszczyzny podstawy
kąt nachylenia ściany CSB to kąt DCS (bo SC ⊥BC i CD⊥BC)
kąt nachylenia ściany ASB to kąt DAS (bo DA⊥AB i SA⊥AB)
DC = x
SD = 10
AD = 2x
DS = 10
dlatego musisz wyliczyć x
4 paź 04:43