obliczyś tangensa
bushi: Dla pewnego kąta ostrego α wiadomo,że: tgα+ 1tgα=4 oblicz √tg2α+ 1tg2α
8 maj 13:04
Krzysiek: tgα≠0
tg
2α+1−4tgα=0 masz rownanie kwadratowe, wylicz z niego tgα i wstaw sobie do twojego rownania
8 maj 13:08
bushi: dzięki wielkie

8 maj 13:09
bushi: ale za tgα to musze wstawic pomocniczą niewiadmoma, bo o ile wiem to na tangensach nie mozna
równań kwadratowych rozwiązywać
8 maj 13:10
Krzysiek: i tak bedziesz potem musial/a przyrownac ta swoja pomocnicza niewiadoma do tg takze jak
chcesz
8 maj 13:13
Krzysiek: a osobiscie to nie slyszalem o czyms takim, ale pewnie jestem niedouczony
8 maj 13:13
bushi: no wiem wiem,ale jakbym opuścił ten krok(pomocnicza niewiadoma) to mogę punkty stracić
8 maj 13:14
Krzysiek: ja tez
8 maj 13:15
bushi: a napewno nie jesteś nie douczony, bo jeżeli rozwaliłeś takie zadania w kilka sekund to
naprawde jesteś Dobry

pozdrawaim i dziękuje raz jeszcze
8 maj 13:16
Krzysiek: spoko luuz
8 maj 13:21
Krzysiek: hmm wlascieie to tylko tg
2 ci potrzebny
8 maj 13:23
Krzysiek: tzn tg
2α
8 maj 13:23
Krzysiek: kurcze toz to banal
8 maj 13:23
Bogdan:
Można też tak (pamiętając o założeniach):
| | 1 | |
tgα + |
| = 4, podnosimy obustronnie do kwadratu: |
| | tgα | |
| | 1 | | 1 | |
tg2α + 2 + |
| = 16 ⇒ tg2α + |
| = 14 |
| | tg2α | | tg2α | |
8 maj 13:26
Bogdan:
Faktycznie, to banał
8 maj 13:28