rownania wymierne
sylwia345: mam pytanie , jak to dokonczyc ?(rownania wymierne)
np
(v+1)*(t−
110) = 60 t =
60v czyli
(v+1) * (
60v −
110) = 60 i teraz mnozymy * 10v i tu wlasnie nie wiem co dalej
czy v+1 tez mnozymy przez 10v

a ten drugi nawias raz mnozymy przez 10v czy kazda po kolei

Bardzo prosze o pomoc w dokonczeniu
3 paź 22:04
Ajtek:
| | 60 | | 1 | |
Na początku sprowadź wyrażenie ...( |
| − |
| ) do wspólnego mianownika. Następnie wymnóż |
| | v | | 10 | |
przez 10v i pokaż co wyszło.
3 paź 22:14
sylwia345: | | 600 | | v | |
(v+1) + ( |
| − |
| ) = 60 |
| | 10v | | 10v | |
3 paź 22:18
Ajtek:
teraz wymnóż przez 10v
3 paź 22:19
sylwia345: tylko wlasnie nie wiem jak to teraz wymnozyc czy kazde wyraznie mnozymy czy moze tylko jeden
nawias i potem drugi nawias



? ,czy moze tak 10v * (v+1) * (600/10v *10v/1 − v/10v *
10v/1 = 600v
3 paź 22:20
sylwia345: Aha , czyli tak bedzie : 10v2 + 10v * 600 (<−−−) bo to sie skroci tak ? te 10v? = 600v
dobrze ?
3 paź 22:23
Ajtek:
| | 600−v | |
(v+1)( |
| )=60 /*10v
|
| | 10v | |
(v+1)(600−v)=600v
3 paź 22:24
sylwia345: czyli (v+1) NIE MNOZYMY PRZEZ 10v bo pomiedzy nawiasami jest mnozenie , czyli tylko raz
mnozymy cale dwa nawiasy przez 10v zeby pozbyc sie z mianownika w drugim nawiasie , czy
dobrze rozumuje
3 paź 22:28
Ajtek:
| | 600−v | | (v+1)(600−v) | |
Bardzo dobrze. (v+1)( |
| ) możemy zapisać jako |
| i teraz widać jak |
| | 10v | | 10v | |
nam to się ładnie skraca.
3 paź 22:30
sylwia345: Ok, bardzo dziekuje
3 paź 22:34
Ajtek:
Proszę

.
3 paź 22:42