rozwiaz rownanie. prosilbym o dokladne wyjasnienie;)
limak: 2x4−5x3+5x−2=0
3 paź 22:04
o matko: 2(x4−1)−5x(x2−1)=0
2(x2−1)(x2+1)−5x(x2−1)=0
(x2−1)[2(x2+1)−5x]=0
3 paź 22:26
limak: nic mi to nie mowi, nie mam pojecia skad to sie bierze. szczegolnie to x2−1. z jakiegos wzoru
czy jak?
3 paź 22:35
krystek: A grupowanie wyrazów i wyłączanie czynnika przed nawias miałeś na lekcji?
3 paź 22:37
krystek: x4−1=(x2+1)(x2−1)
3 paź 22:40
limak: ale z 2 linijki do 3 nie ogarniam.
3 paź 22:45
PuRXUTM: wyciągasz (x2−1) przed nawias
3 paź 22:50
limak: ok dzieki bardzo
3 paź 22:56