wyrazenia algebraiczne
Alois~: mam pytanie czy aby to zadanie jest zrobione dobrze, mam pewne wątpliwości podaje link :
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=3&t=13181
chodzi mi o zadanko 1
wydaje mi się że −
√10+3 > −1
a tam jest potraktowane że jest to najmniejszy pierwiastek.. a czy własnie nie powinno być −1 ?
i wtedy wynik
3+
√10 − (−1) = 4+
√10
3 paź 22:04
Alois~: mógłby ktoś sprawdzicz czy się nie myle ?
3 paź 22:25
Basia:
sprawdźmy wobec tego co jest mniejsze
−√10+3 < −1 (?)
gdyby tak było to:
3+1 < √10
4 < √10 oczywisty fałsz
czyli masz rację ; najmniejszym pierwiastkiem jest −1
3 paź 22:29
Alois~: dzięki
Basiu 
a już się martwiłam że coś mi się rzuciło od tych zadanek bo ostatnio przez sen liczyłam nawet
3 paź 22:32