matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie
joanna:
Napewno proste ale nie pamiętam( 16x
3
−2)/(4x
2
+2x+1)−uprościć
3 paź 21:57
pigor:
... np. tak :
16x
3
−2
16(x
3
−
1
8
)
=
=
4x
2
+2x+1
4x
2
+2x+1
16(x−
1
2
)(x
2
+
1
2
x+
1
4
)
=
=4(x−
1
2
)=
2(x−2)
.
4(x
2
+
1
2
x+
1
4
)
3 paź 22:15