dowód indukcyjny
pati: udowodnił, ze dla kazdej n ∊N ∪0 33n−26n−1 jest podzielna przez 169
3 paź 21:53
Basia:
co to ma być ? ∪0 ?
3 paź 22:00
Basia:
n∊N∪{0} miało być ?
3 paź 22:01
pati: tak miało być
3 paź 23:12
Eta:
dla n=0 30−0 −1= 1−1=0 jest podzielne przez każdą liczbę ≠0
dla n=1 363− 26−1= 0 zachodzi
zakładamy prawdziwość dla n=k
33k−26k−1= 169*s , s€N
wykażemy prawdziwość dla n= k+1
33k+3−26(k+1)−1 = 169 *t, t€N
dowód: 33k*33 −26k −26 −1 = 33k−26k−1+26*33k−26 =
= 169*s +26(33k −26k−1) +26*26k = 169*s +26*169*s+ 169*4k −−− czyli podzielna przez 169
zatem jest podzielna przez 169 dla każdego n€ N
3 paź 23:56
Eta:
I jak? jasne?
4 paź 00:21
ZKS:
"Dziękuję wszystko zrozumiałe i świetnie wyjaśnione" napiszę za autora tematu.
4 paź 00:27
4 paź 00:31
Eta:
Przepisała .......... i poszła

4 paź 00:32
Ajtek:
Mieć, a umieć, to są dwie różne rzeczy

.
4 paź 00:35
pati: takim

bardzo dziekuje
4 paź 14:35