równanie :)
Gosia : jak rozwiązać równanie
√x2 + 1 = 0
chodzi o to, żeby była dziedzina i x ∊ {...}
z góry dziękuję za pomoc

!
3 paź 21:35
krystek: D=R
3 paź 21:36
Aga1.:
√x2+1=0⇔x2+1=0
Równanie sprzeczne
3 paź 21:40
Gosia: czemu ?
3 paź 21:41
Krzysiek: A były liczby zespolone?czy to jest zadanie szkolne?
3 paź 21:43
Gosia: szkoła jeszcze niestety − liceum
3 paź 21:44
pigor: ... tak D
r=R i równanie ma 0 (zero) rozwiązań
(sprzeczne), bo ∀x∊R , wyrażenie x
2+1>0 , więc
(parabola y=x
2 przesunięta = 1 do góry) i
√x2+1 > 0 , ..
3 paź 21:44
krystek:

zauważ ,że x
2+1 zawsze tzn dla każdego x ,jest dodatnie.
3 paź 21:46
Gosia: a to wiem

!
ależ mi się pomyliło
√x2 +1 = 1
roztargnienie
3 paź 21:48
pigor: ... widać w pamięci, że
x=0 − jedyne rozwiązanie w zbiorze R . ...
3 paź 21:50
krystek: W pamięci policz
3 paź 21:50
Gosia: w pamięci to ja dostanę od razu jedyneczkę
3 paź 21:53
krystek: 21:40 Aga Tobie podała sposób
3 paź 21:55
Aga1.:
Jak nie w pamięci , to tak.
√x2+1=1
D=R
Obie strony są liczbami dodatnimi, więc można obustronnie podnieść do kwadratu
x2+1=1
x2=0
x=0
3 paź 22:28