Oblicz równanie
Marta: Filiżanka z podstawką kosztują razem 38 zł. Filiżanka jest droższa od podstawki o 8 zł.
podstawka : x
3 paź 21:34
xxx: 2x + 8 = 38 / −8
2x = 30 \ :2
x = 15
3 paź 21:37
Basia:
podstawka kosztuje x
to ile kosztuje filiżanka, która jest o 8 zł droższa ?
3 paź 21:38
xxx: x = 15 − cena podstawki
15 (cena podstawki) + 8 = 23 zł − cena filiżanki
3 paź 21:42
Basia:
@xxx to nie było do Ciebie; Twoje rozwiązanie jest dobre
chodzi o zapis: filiżanka kosztuje x+8
stąd
x+x+8 = 38
i tak jak dalej liczyłeś
3 paź 21:45
pedzio edzio: βα kurwa
8 paź 14:47
pigor: ...., 38−8= 30 : 2=
15 − cena podstawki +8=
23 − cena filiżanki . ...
8 paź 15:23
pigor: ..., ale chodzi "oblicz

" równanie, więc jeśli
x= ? − szukana cena podstawki,
mamy :
cena podstawki + cena filiżanki = 38, czyli x + x+8 = 38 ⇔
2x+8=38 − np. tak wygląda
szukane równanie (może w teście), stąd
nie wiem czy potrzeba dalej to robić

2x= 30 /:2 ⇒
x= 15 − cena podstawki.
8 paź 15:34