pomocy
Motojo_89: Płynący wzdłuż rzeki kuter spotkał tratwę w punkcie A. Przez czas t = 1 h licząc od chwili
spotkania kuter płynął dalej wzdłuż rzeki do punktu B. Następnie zawrócił i ponownie spotkał
tratwę w odległości l = 6 km od punktu A . Znajdź prędkość rzeki (tratwy) Vr, jeśli silniki
kutra pracują cały czas jednakowo a czas zawracania jest nieistotny. UZasadnij rozwiązanie
3 paź 21:20
Basia:

AB = 1*(V
k+V
r) bo płynie z prądem
BL = t*(V
k−V
r) bo płynie pod prąd
AL =(1+t)*V
r=6 bo tratwa płynie z prędkością prądu
AB = AL+BL
V
k+V
r = (1+t)*V
r + t(V
k−V
r)
V
k+V
r = V
r+tV
r+tV
k−tV
r
V
k+V
r = V
r + tV
k
t = 1
(1+1)V
r = 6
V
r = 3
4 paź 01:12
geniusz:

∑←Δ
8 paź 22:24