?
Patryk: Zaznacz w układzie wsp zbiór A={(x,y): |y−2x+3|≤1}
jak ?
3 paź 21:01
Basia:
|y−2x+3| ≤ 1 ⇔
−1 ≤ y−2x+3 ≤ 1 ⇔
2x−4 ≤ y ≤ 2x − 2 ⇔
y≥ 2x−4 i y≤ 2x−2
teraz rysuj
3 paź 21:04
Patryk: więc można sobie przyjąć ,ze t=y−2x+3 no i później wrócić do t ?
3 paź 21:07
Basia: oczywiście

ogólniej: |wyrażenie| ≤ a ⇔ −a ≤ wyrażenie ≤ a
wyrażenie może być jakie tylko chcesz
3 paź 21:11
Patryk: dzięki bardzo
3 paź 21:11
Patryk: a jeszcze y<−3x−2 i y>−3x+2 ,to zbiór pusty ?
3 paź 21:26
Mila:

1) y−2x+3≥0⇔y≥2x−3 rysuję prostą i zaznaczam punkty powyżej tej prostej (niebiesko!)
− w tej dziedzinie mamy nierówność:
y−2x+3≤1 ⇔ y≤2x−2 punkty poniżej tej prostej w obszarze niebieskim
2)y−2x+3<0⇔y<2x−3 obszar poniżej tej prostej (różowy)
− w tej dziedzinie mamy nierówność:
−y+2x−3≤1 ⇔−y+2x−4≤0
⇔y≥2x−4 punkty powyżej tej prostej w obszarze różowym
Zbiór A to punkty leżące w pasie między prostymi ;
y=2x−2 i y=2x−4
3 paź 21:29
Basia: tak
3 paź 21:29
Patryk: dzieki MIla
3 paź 21:31
Basia: odpowiedź do wpisu z 21:26 brzmi: tak
3 paź 21:32
Patryk: ok
3 paź 21:33
Patryk: B={(x,y): |y+3x|>2}
dlaczego tu jest suma ,czyli
(−2>y+3x U y+3x>2)
3 paź 22:03
Patryk: przypuszczam ,ze chodzi tu o znak nierówności ale nie wiem dlaczego
3 paź 22:04
Patryk: ?
3 paź 22:24
Mila:

|a|>2⇔a<−2 lub a>2
odległość na osi od zera jest większa niż 2 jednostki
3 paź 22:31