Suma i różnica funkcji trygonometrycznych...
Rafał: Suma i różnica funkcji trygonometrycznych...
no więc tak

a) cos32+cos68
d) 2cosα−1
narazie tyle, probuje to zrozumieć więc prosze o rady

,
w a) po podstawieniu wychodzi mi −2sin50cos18 a powinno byc bez minusa tell me why pls
3 paź 20:54
Basia:
| | 32+68 | | 32−68 | |
cos32+cos68 = 2cos |
| cos |
| = 2cos50*cos(−36} = |
| | 2 | | 2 | |
2cos50*cos36
skąd Ci się tam wziął sin50 nie mam pojęcia
3 paź 21:02
Rafał: sin mi się wziął bo pomyliłem wzory −.− ....... sry a możesz mi powiedzieć czemu znika ten
minus przy cos? bo tego nie rozumiem
3 paź 21:04
Basia:

cos(−α) = cosα
3 paź 21:08
Rafał: a możesz mi powiedzieć jak się nazywa to coś? to jest ze wzorów redukcyjnych czy z czego bo nie
wiem czego muszę się nauczyć :X bo potem mam, że 1+cosα=cos0+cosα=......2cos
α2 cos
−α2 i z tego wychodzi 2cos
2 α2 gdzie się podział ten minus z cos
−α2
3 paź 21:23