Nierówności kwadratowe
Krystian: Siema !

potrzebuje pomocy,jak sie do tego zabrac ? ;>
oblicz dla jakich argumentow :
a)funkcja f okreslona wzorem f(x)=x
2−3x+5 przyjmuje wartosci wieksze od 15
3 paź 20:51
Mada666: Czyli x2−3x+5>15
x2−3x−10>0
Δ=49
x1=5
x2=−2
zatem x∊(−∞, −2)∪(5,+∞)
3 paź 20:58
Krystian: dziękuje koleżanko/kolego
3 paź 21:00
Krystian: a takie cos jeszcze ?
np. (3x−5)2−2x(5x−10)≥50
3 paź 21:01
Mada666: Koleżanko

Po wymnożeniu i zredukowaniu będzie x
2+10x−75≤0
Δ=400
x
1=−15
x
2=5
zatem x∊<−15;5>
3 paź 21:12
3 paź 21:17
Mada666: Oj nie ma za co

cała przyjemność po mojej stronie
3 paź 21:18
Krystian: jutro ma mnie z tego pytac,a juz dwie jedyneczki niestety..wiec wiesz

3 paź 21:22