parametry
Gong: Witam, proszę o pomoc
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których wielomian
W(x) = (x2+x−20)(x−m2−6m) ma dokładnie dwa pierwiastki.
3 paź 20:48
Saizou : (x
2+x−20)(x−m
2−6m)
Δ=1+80=81
√Δ=9
i teraz jeżeli mają być 2 rozwiązanie to x−m
2−6m musi nie mieć rozwiązań, albo mieć jedno
rozwiązanie=−5 lub 4, albo mieć 2 rozwiązania−5 i 4
3 paź 20:51
Basia:
zbadaj najpierw ile pierwiastków ma trójmian P(x) = x2+x−20
bo to przecież też pierwiastki W(x)
gołym okiem widać, że Δ=81 czyli P(x) ma dwa pierwiastki x1 i x2
policz je
no to mają być tylko te dwa czyli rozwiązanie równania
x−m2−6m = 0
x = m2+6m
musi "pokrywać się" albo z x1, albo z x2
i masz do rozwiązania alternatywę równań:
m2+6m = x1
lub
m2+6m = x2
3 paź 20:53
Gong: No dobra, to z pierwszego równania, z x1 pokrywa mi sie pierwiastek (−5), ale drugi jest −1. W
drugim równaniu w ogóle jakaś brzydka delta już wychodzi, więc pierwiastki będą też
nieciekawe.
Czyli tylko biorę pod uwagę to 5 a reszte brzydko mówiąc olewam?
i wtedy mam pierwiastki 4 i −5 (podwójny) ?
3 paź 21:03
Basia:
nie; musisz rozważyć oba przypadki
m
2+6m = −5
m
2+6m+5 = 0
Δ=36−20 = 16
√Δ = 4
m
2+6m = 4
m
2+6m−4=0
Δ=36+16 = 52 = 4*13
√Δ=2
√13
i dla
każdej z tych czterech wartości
m warunki zadania są spełnione
3 paź 21:20
3 paź 21:23