matma
justynka: Piłka odbijając się od ziemi osiąga za każdym razem wysokość wynoszącą 3:4 poprzedniej.A za
trzecim razem wysokość 54 cm.Na jaka wysokość odbiła się piłka za pierwszym razem?
8 maj 12:33
Squall: a
n=a
1*q
a
3=a
1*q
2=54
a
1*q
2=54
a
1=6*16
a
1=96
8 maj 12:38
Gość12: 54 cm to jest 3/4 wysokośc 2 odbicia czyli 54 = 3/4x czyli x = 54 x 4/3 = 72 cm
72 cm to sa 3/4 pierwszego odbicia czyli liczysz tak samo
72=3/4x czyli 72 x 4/3 = 96
odp. za pierwszym razem piłka odbila sie na wysokośc 96 cm
8 maj 12:40
justynka: dzięki
8 maj 12:45