Oblicz pole rombu
Angela: Oblicz pole rombu o boku 13 cm i dłuższej przekątnej 24 cm.
3 paź 20:32
pigor: ... , np. ze wzoru Herona tak : a=b=13 i c=24 , to
p=
12(2*13+24)= 25 − połowa obwodu trójkąta (połowy rombu) , więc
Pr= 2
√ p(p−a)(p−b)(p−c)=
√25*2*12*1= 5
√24= 5
√4*6=
10√6 cm2 . ...
3 paź 21:24
Eta:

x>0
x
2= 13
2−12
2 ⇒ x
2=25 ⇒ x= 5 to 2x=10
e= 10 f= 24
| | e*f | | 10*34 | |
P= |
| = |
| = 120 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
pigor 
?
3 paź 21:52
pigor: ... ale jaja

, przepraszam autorkę posta ; kurcze nie wiem skąd
u mnie ten pomysł z wzorem Herona, bo
Eta mi ukręciła ...

nosa
swoim oczywistym sposobem, no ale już poprawiam :
Pr= 2
√ p(p−a)(p−b)(p−c)= 2
√25*12*12*1= 2*5*12=
120 cm
2
−−−−−−−−−−−−−−−−
Eta dziękuję , ale co robi u Ciebie w liczniku 34 ...
3 paź 23:26
ZKS:
Literówka co się zdarza.
3 paź 23:27
Kasia: Bardzo Dziekuje
3 paź 23:33
Eta:
No chyba widać,że to "literówka"
| | e*f | |
skoro napisałam e=10 , f= 24 i P= |
| |
| | 2 | |
3 paź 23:36
pigor: ... przecież to było pytanie retoryczne, nie domyśliliście się

szkoda . ...
3 paź 23:40
Mila: pigor nie martw się, wczoraj pięknie wyprowadziłeś wzór na czterolistną rozetę, ja tylko miałam
postać parametryczną i biegunową.

( po podstawieniu do Twojego wzoru wszystko się zgodziło )
3 paź 23:44
pigor: ..., jakoś mi się udało, bo szkoda mi się zrobiło autorki postu , dzięki, pozdrawiam. ...
3 paź 23:56
Mila: Autorka ładnie dzisiaj podziękowała, co w tym roku szkolnym rzadko się zdarza.

Dobranooc.
4 paź 00:04
Ajtek:
Ale coraz częściej, podziękowania się trafiają
4 paź 00:05
pc: pc: Eta, na Twoim rysunku jest równoległobok, nie romb.
4 paź 00:23
Ajtek:
Każdy romb jest równoległobokiem

.
4 paź 00:26
Eta:
4 paź 00:37
Ajtek:
Niech walczy ze swoim zarzutem
4 paź 00:38
Eta:
@
pc ........... zaznaczyłam kąt prosty między przekątnymi!
4 paź 00:39
x: ⊂⊂⊂⊂⊂
4 lis 23:19