Funkcje...
nina78: Sprawdź, że funkcja f: D
f → f(D
f) jest różnowartościowa. Podaj wzór fun. f
−1 odwrotnej do
fun f
najbardziej zależy mi na dokładnym opisie co skąd
3 paź 20:27
Basia:
Funkcja jest różnowartościowa jeżeli [ ∀
x1,x2∊D ( x
1≠x
2 ⇒ f(x
1)≠f(x
2) ) ]
a ta implikacja w nawiasie [..] jest
równoważna z implikacją:
∀
x1,x2∊D ( f(x
1)=f(x
2) ⇒ x
1=x
2 )
D = R\{−
12}
i badamy kiedy f(x
1)=f(x
2)
f(x
1) = f(x
2) ⇔
| | x1 | | x2 | |
1− |
| = 1− |
| ⇔ |
| | 2x−1+1 | | 2x2+1 | |
| x2(2x1+1) − x1(2x2+1) | |
| = 0 ⇔ |
| (2x2+1)(2x1+1) | |
x
2(2x
1+1) − x
1(2x
2+1) = 0 ⇔
2x
1x
2 + x
2 − 2x
1x
2 − x
1 = 0 ⇔
x
2−x
1=0 ⇔
x2=x1
czyli zostało udowodnione, że funkcja jest różnowartościowa
szukamy funkcji odwrotnej:
przekształcam wzór funkcji aby łatwiej było określić zbiór wartości f(D
f)
| | 2x+1−x | | x+1 | | x+1 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2(x+12) | |
| x+0,5 | | 0,5 | |
| + |
| = |
| 2(x+0,5) | | 2(x+0,5) | |
czyli f(D
f) = (−
∞;0,5)∪(0,5;+
∞)
czyli y≠0,5
f(x) = y ⇒ f
−1(y)=x
czyli wyznaczamy z wzoru funkcji x
y(2x+1) = 2x+1 − x
2xy + y = x + 1
2xy − x = 1−y
x(2y−1) = 1−y
ponieważ y≠0,5 2y−1≠0 i mogę przez to podzielić
zamieniam zmienne
| | 1−x | |
f−1(x) = |
| x∊(−∞;0,5)∪(0,5;+∞) |
| | 2x−1 | |
4 paź 02:30
nina78: dziękuję bardzo BASIU
mam jeszcze 2 przykłady z którymi nie wiem co począć
| | ⎧ | x−2 dla x∊<0,3) | |
| f(x)= | ⎩ | 2x dla x∊(3,5) |
|
np w tym sprawdzam różnowartościowość każdego z równań i każde z nich jest różnowartościowe ale
nie wiem jak dowieść, że całość też jest różnowart.
jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy pokazanie, że zbiory wartości obu fun. są rozłączne
czy to będzie OK?
no i 2−ga część:
wyznaczam fun odwrotną obu równań ale nie wiem jakie wnioski na koniec − czy tylko zapisanie
fun.odwrotnej w układzie
7 paź 09:19
nina78: no i przykład f(x)=3x−|x|
co zrobić z tą wartością bezwzględną?
7 paź 09:20
nina78: pomożecie
7 paź 13:20
nina78: halo pomóżcie
8 paź 09:44